Dziś jest: Wtorek, 29 lipca 2014, godzina 22:51
zaloguj się :
FORUM Battlenet.pl FORUM Forum Portal Battlenet.pl Hardware i Software eMule - nie dziala ? zobacz tutaj update - [15.11.2003]


Odpowiedź

Temat: eMule - nie dziala ? zobacz tutaj update - [15.11.2003]

Pierwsza     <<   <   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ...  >   >>     Ostatnia
TheStructor
Wiadomość [#1]: 05.09.2003 o 18:02

Dalej Młodzieżowy




Dołączył: 28.07.2001 o 17:58


wiem ze jeszcze duzo brakuje do szczescia, ale za jednym razem wsyztkiego nie napisze, wiec napisalem taki maly poradnik, jak skonfigurowac i co to jest emule, w przyszlosci sprobuje napisac wiecej, jak wychwyciliscie bledy, to piszcie tutaj, a ja je poprawie:





E mule to program typu p2p (peer to peer). Program ten oparty jest o działanie sieci p2p eDonkey 2000 www.edonkey2000.com). Emule jest programem typu opensource, oparty o licencję GPL.

Dlaczego emule?
Po prostu "wiesz co ściągasz", trudno tutaj "fake files", gdyż możesz sprawdzić komentarze do pliku, które zostały napisane przez innych ludzi, którzy ściągnęli plik w całości. Istnieją również różne linkownie plików ed2k, np. www.sharereactor.com, przewagą emule nad innymi p2p, jest to iż można znaleźć pełno polskich plików, istnieją polskie linkownie, najpopularniejsza, to: www.osiolek.com. Jeszcze jednym plusem jest szybkość RELEASE, w sieci ed2k pliki ukazują się o wiele szybciej, czasem nawet w dniu premiery, ciężko o takie zjawisko na innych p2p (np. imesh, kazaa).

Na czym to polega?
Klient łączy się z serwerem, do którego połączone są klienty innych osób, udostępniaja oni pliki, które można wyszukać i ściągnąć ;]. W sieci edonkey istnieją kolejki (czekasz na swoją kolej, aż ściągniesz plik). Emule pobiera pliki partiami w częsciach, więc nawet jeśli nie zassałeś do końca danego pliku, to ktoś może ściągnąć sobie jakąś cześć tego pliku, której jeszcze nie ma. Wbrew pozorom emule jest szybszy od innych programów p2p, jeśli go tylko dobrze skonfigurujesz.

Konfiguracja klienta.
Przejźmy teraz do sprawy najważniejszej, a mianowicie konfiguracji programu. Gdy już ściągnąłęś emule http://www.emule-project.ne(...)ownloads) i zainstalowałeś go na dysk, możesz go spokojnie włączyć . Przejź do zakładki ustawienia (taka ikonka ze śrubką ). Następnie zobacz pierwszą zakładkę - OGÓLNE. W polu "nick" wpisz swój pseudonim ;] (nickname), bo http://emule-project.net jest troszke nudne :>. Obok możesz ustawić polską wersję językową. W tym polu pamiętaj o zaznaczenie : "Zezwalaj na uruchamianie kilku procesów emule", resztę zaznacz, według upodobania ;]. Przejdź do zakładki: PARAMETRY POŁĄCZENIA. Od razu wybierz "Profil niestandardowy" Jeśli chodzi o porty...no tutaj wsyztsko zależy od twojego admina sieci, możesz mieć czasem zablokowane porty 4662....Ale nic się nie martw w emule można ominąć ten problem Polecam wpisanie w Polu klienta: "80", jest to port http. W polu Parametry łącza ustaw możliwości swojego łącza, podam dla przykładu SDI:

Pobieranie : Możliwości: 12, Limity: 12 (MAX dla SDI to 11,5 KB)
Wysyłanie : Możliwości : 12, Limity : 10
Można w zasadzie ustawić: "Nielimitowane pobieranie".
Dla neostrady/dsl ustaw DL:65 i UL: 15

Jeśli masz jakieś problemy zawsze możesz skorzystać z configów innych osób, tutaj znajdziesz konfiguracje emule'a dla różnych typów połaczenia z internetem:
http://donkey.outs.pl/index.php?showtopic=12525

Nastepne pola, w zakładce "Parametry połączenia":
Rozmiar Kolejki : 4000 (w zależności od szybkości twojego komputera)
Maks. Połączeń: 500, przez s. : 20
Następna zakładka, która może cię interesować, to Proxy: tutaj sam musisz sobie pomóc . Potem zakładka Serwer, ustaw sobie maksymalny czas łączenia z serwerem, czyli ile maksymalnie twój klient ma się łączyć z danym serwerem. Następnie zaznacz "ptaszkiem" wsyztskie pola, oprócz: inteligentne sprawdzanie lowid przy połączeniu, automatyczne łączenie jedynie z serwerami ze stałej listy, nadawaj wysoki priorytet ręcznie dodanym serwerom. Następną interesującą nas zakładką jest: Foldery, możesz tutaj ustawić udostępniane foldery, foldery na pliki tymczasowe, oraz foldery na pliki juz pobrane. Jeśli już wsyztsko ustawiłeś, to pozostała ci jeszcze zakładka: Okno, klikniaj tam, na przycisk: Linki ED2K, aby klient mógł odbierać wszystskie linki z sieci eDonkey2000.
Uff, to tyle jeśli chodzi o konfiguracje, inne zakładki możesz ustawić jak chcesz, po dłuższym używaniu eMule sam dojdziesz do wsyztskiego, "co i jak".

Mody eMule.
Należy pamiętać, że eMule to program opensource, wiec powstało wiele zmodyfikowanych wersji, zwanych modami, oto strona, z ktorej możesz pobrać i poznać najnowsze ich wersje: www.emule-mods.de (ja używam moda LSD- http://www.emule-mods.de/?mods=lsd, a ostatnio testuje Pawcio - http://www.emule-mods.de/?mods=pawcio).

SERWERY:
Hmm, musisz wiedzieć, że emule będzie najlepiej działał gdy podlaczony bedzie do dobrego serwera (patrz na dużą ilość użytkowników i liczbę plików). Aby dodać listę serwerów, wejdź w ustawienia->zakładka serwer->button "list", tam możesz wkleić link do listy serwerów. Możesz wkleić wiecej niż jeden link. Oto niektóre listy serwerów:
http://2z4u.de/7rxsijb3/micro/server.met
http://2z4u.de/7rxsijb3/min/server.met
http://2z4u.de/7rxsijb3/max/server.met
http://www.alldivx.de/serve(...)4.083333
http://www.alldivx.de/serve(...)4.083333
http://www.alldivx.de/serve(...)4.083333
http://www.alldivx.de/serve(...)4.083333
http://ocbmaurice.dynd(...)download
http://ocbmaurice.dynd(...)best.met
http://ocbmaurice.dynd(...)good.met
http://ocbmaurice.dynd(...)-max.met

Wystarczy, że skopiujesz któryś z linków do twojego pliku tesktowego i zapiszesz go. Od tej pory klient będzie otrzymywał serwery właśnie z tej listy.
A tutaj możesz sprawdzić stan serwerów jednej z list:
http://ocbmaurice.dyndns.org/pl/slist.pl

Istnieją również polskie serwery, niestety często zdarza się iż posiadają zmienne (dynamiczne ip), a czasem także posiadają określone prawa połączenia się z serwerem (np. LED), niestety LED jest obecnie jedynym obecnie działającym serwerem:
ed2k://|server|62.121.69.168|9999|/


by: TheStructor



jutro napisze resztę, bo dzisiaj się jeszcz histy muszę pouczy biggrin.gif [15.11.2003]

[Edycja - TheStructor w 15-11-2003 o 00:28]

[Edycja - TheStructor w 15-11-2003 o 00:33]



Nigdy nie bierz kredytu biggrin.gif
PM Email Strona domowa
Nat
Wiadomość [#2]: 05.09.2003 o 19:41

Rzucam palenie ;-)




Dołączył: 01.12.2001 o 20:10
Lokalizacja: Trójmiasto


Przyklejam.




Law student ;]
University Of Gdansk | Faculty Of Law And Administration
PM Email
Lord Raziel
Wiadomość [#3]: 05.09.2003 o 19:48

Konto skasowane





Polecam arta wrzucic w posta i porawic bo pare bledow merytorycznych jest.

Slash
Wiadomość [#4]: 06.09.2003 o 23:21

Konto skasowane





Popraw kodowanie w dokumencie

A od siebie naprawde polecam E-Mule zamiast Direct Connect, a to z tego wzgledu, ze na DC, jezeli komus sie nie podobasz to Cie killuje, w przypadku kill'owania na eMule bedziemy sciagali od inego klienta

Jezeli macie liste polskich serwerow to wrzucajcie ;-)

AA.. zapomnialem jeszcze dodac, ze na serwerach DC z reguly jest tak ze wstep maja np tylko uzytkownicy DC++ albo NeoModus, a gdzie *nixowcy ? A gdzie uzytkownicy BeOS'a ? A consola ?

Ogolnie ADMINI roxuja na Windowsach tych calych polskich HUB'ów



[Edycja - Slash w 06-09-2003 o 23:23]

TheStructor
Wiadomość [#5]: 06.09.2003 o 23:58

Dalej Młodzieżowy




Dołączył: 28.07.2001 o 17:58


Slash napisał:
Popraw kodowanie w dokumencie


uzywaj windy i ie 6.0 i bedziesz widzial dobrze tongue.gif poprawie, jak juz wsyztsko napisze ;]



Nigdy nie bierz kredytu biggrin.gif
PM Email Strona domowa
Lord Raziel
Wiadomość [#6]: 07.09.2003 o 00:14

Konto skasowane





Mowie wrzuc w posta tongue.gif

past00h
Wiadomość [#7]: 19.09.2003 o 15:03

Dołączył: 28.03.2002 o 23:15


troche zbyt ogólnie?
jak jest z ID w przypadku maskarady? i kiedy mozna sie dorobic wysokiego ID?
czy jak wpisze port 80 to strony www beda wolniej chodzic jak ludzie zaczna ssac na tym porcie? (nie smiac sie biggthumpup.gif )
jakie wpisac limity przy 2 MB polpak radio (chociaz nie wierze adminowi bo net chodzi gorzej niz przy sdi :/ )
czy aby miec wysokie ID trzeba miec zew IP?

PM Email
Nat
Wiadomość [#8]: 19.09.2003 o 15:09

Rzucam palenie ;-)




Dołączył: 01.12.2001 o 20:10
Lokalizacja: Trójmiasto


past00h napisał:
(...)
czy aby miec wysokie ID trzeba miec zew IP?

Yep. sad.gif
Dlatego od dwoch miechow mam lowID. sad.gif




Law student ;]
University Of Gdansk | Faculty Of Law And Administration
PM Email
past00h
Wiadomość [#9]: 19.09.2003 o 15:13

Dołączył: 28.03.2002 o 23:15


-Nat- napisał:19-09-2003 o 15:09

Nat - człowiek który żyje n a forum
diablotin.gif biggthumpup.gif

PM Email
Nat
Wiadomość [#10]: 19.09.2003 o 16:12

Rzucam palenie ;-)




Dołączył: 01.12.2001 o 20:10
Lokalizacja: Trójmiasto


?




Law student ;]
University Of Gdansk | Faculty Of Law And Administration
PM Email
TheStructor
Wiadomość [#11]: 19.09.2003 o 16:16

Dalej Młodzieżowy




Dołączył: 28.07.2001 o 17:58


to jest logiczne - low id, ssiesz tylko od ludzi ktorzy maja highid (czyli maja zewn ip) i jak masz zewn ip to cie chrzani czy ktos jest za maskarada czy nie i ssiesz od wsyztskich (high id+low id), a sam masz high id,



Nigdy nie bierz kredytu biggrin.gif
PM Email Strona domowa
Dune
Wiadomość [#12]: 20.09.2003 o 14:12

Dołączył: 23.12.2001 o 21:21


hmm jakos nie rozumiem tego progsa. wszystko sobie niby poprawnie konfiguruje (niestety maskarada wiec lowid) no i probuje cos sciagnac to nigdy mi nie zaczyna sciagac...

PM Email
Lord Raziel
Wiadomość [#13]: 20.09.2003 o 19:09

Konto skasowane





BZDURA tongue.gif
Nie trzeba zew ip a jedynie forward portu 4662 na wew ip.

@Dune: Ssanie sie moze zaczac np. po 3 dniach. To nie tak ze wlaczasz i sie sciaga, to nie kazza biggrin.gif
@Nat: Chodzilo o to ze odpisales prawie odrazu biggrin.gif



[Edycja - Lord Raziel w 21-09-2003 o 11:09]

Nat
Wiadomość [#14]: 20.09.2003 o 19:18

Rzucam palenie ;-)




Dołączył: 01.12.2001 o 20:10
Lokalizacja: Trójmiasto


@Raziel: E tam prawie od razu. Po minucie to jest prawie od razu. smiley.gif




Law student ;]
University Of Gdansk | Faculty Of Law And Administration
PM Email
Dune
Wiadomość [#15]: 20.09.2003 o 22:23

Dołączył: 23.12.2001 o 21:21


tu byl glupi post bo ja lama zle czytam.

[Edycja - Dune w 20-09-2003 o 22:24]

PM Email
TheStructor
Wiadomość [#16]: 21.09.2003 o 09:37

Dalej Młodzieżowy




Dołączył: 28.07.2001 o 17:58


Lord Raziel napisał:
BZDURA tongue.gif
Nie trzeba zew ip a jedynie forward portu 4661 na wew ip.




ty to zawsze musisz sie do czegos przypie....


edit:
w emule tez szybko ssie, jak masz highid i jest duzo zrodelek ;] nie wspomne o tym jak jestes w czyms takim jak ACN...zapytajcie damadora tongue.gif

[Edycja - TheStructor w 21-09-2003 o 09:41]



Nigdy nie bierz kredytu biggrin.gif
PM Email Strona domowa
Lord Raziel
Wiadomość [#17]: 21.09.2003 o 11:05

Konto skasowane





a co ma Aster City Net do ssania przez Emule?

TheStructor
Wiadomość [#18]: 21.09.2003 o 12:14

Dalej Młodzieżowy




Dołączył: 28.07.2001 o 17:58


bo oni maja pomiedzy soba chyba 60 kb/s (nie pamietam dokladnie) nie wspomne o tym, ze ssajac jakis polski plik (ale nie tylko) prawie zawsze trafisz na usera z tagiem [ACN], wiesz zajebiscie szybka wymiana plikow



Nigdy nie bierz kredytu biggrin.gif
PM Email Strona domowa
Apollyon
Wiadomość [#19]: 22.09.2003 o 01:14

Konto skasowane





1. ACN ma sieci wyznaczone i do nich ma transfery 512 kbit/sek. Tak samo jest bodajze w nocy wszedzie.
2. eMule przy lowID [przy highID moze tez] mozliwe ze zacznie cokolwiek sciagac po kilku dniach/tygodniach/miesiacach [nie strasze] - program dziala na zasadzie kredytow i proporcji - im wiecej wysylasz tym wiecej sciagasz. eMule to z prawdziwego zdarzenia p2p - wymiana a nie leecherskie zachowanie uzytkownikow.
3. Przestrzegam przed leecherskimi modami - duuuzo banow sie posypie Wam od razu.
4. Jesli chodzi o mody to radze przejsc na jakis powyzej 0.30 [chodzi o emule zrodlowy z jakiego korzysta mod] - wczesniejsze wersje maja jakis problem w zabezpieczeniach.
5. Polecam mody Althazan / Sivka / Plus / Pawcio - ale kazdy musicie indywidualnie sprawdzic.
6. Najlepiej zaznajomic sie z dzialniem eMule itd czytajac regularnie forum PFO / alt.pl.edonkey2000 / lub wejsc na kanal #osiolek na Efnet.



Fuck'em And Their Law
TheStructor
Wiadomość [#20]: 22.09.2003 o 06:28

Dalej Młodzieżowy




Dołączył: 28.07.2001 o 17:58


ja uzywam emule i nigdy mi pozniej niz po 24h nie zaczynalo ssac :] no chyba ze jakis wyjatkowo rzadki plik....poza tym to jest trocszke zdupcone, raz wyslalem >2 GB a pobralem niecale 400 mb ;/



Nigdy nie bierz kredytu biggrin.gif
PM Email Strona domowa
REKLAMA
Strona 1 z 12.
Pierwsza     <<   <   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ...  >   >>     Ostatnia
Idź do strony :

Odpowiedź

Skocz do :