Dziś jest: Środa, 20 września 2017, godzina 11:25
zaloguj się :
FORUM Battlenet.pl FORUM Forum StarCraft 2 Edytor map Edytor Map - Dyskusja Ogólna


Odpowiedź

Temat: Edytor Map - Dyskusja Ogólna

Pierwsza     <<   <   | 1 | 2 | 3 | 4 |   >   >>     Ostatnia
luki1922
Wiadomość [#41]: 12.07.2010 o 11:45

Dołączył: 22.01.2010 o 15:55
Lokalizacja: Poznań


czemu na b-net nie ma UMSów?
i jak ściągne mapke z SC2mapster to gdzie ją mam włożyć?

PM Email
ShadowDancer
Wiadomość [#42]: 12.07.2010 o 13:24

Ravager




Dołączył: 04.08.2008 o 10:28


Klikasz na nią 2x i file -> public



ONLY ROCK'N'ROLL
No co się gapisz? Fajnej sygnatury nie widziałeś?

Piszę poprawnie po polsku i Zanim napiszesz
Project Hybrid : The First Recon (RPG/survival, download ).

Nie ma to jak dźwięk wystrzału działa oblężniczego, pod warunkiem, że strzelają nasi smiley.gif
PM Email
TobiAlex
Wiadomość [#43]: 25.07.2010 o 21:48

Dołączył: 03.08.2009 o 21:39
Lokalizacja: Tczew


ShadowDancer napisał

Język programowania g*wno ma do tego edytora. Wszystko jest RADowe.



Witam. Odpisuję na trochę stary wpis, ale... kompletnie się nie zgadzam z tym, co napisał ShadowDancer. Otóż Galaxy Editor ma wbudowany język podobny do C, który oczywiście jest potężniejszy (ale trudniejszy, szczególnie dla osób, które nigdy nie miałby z programowaniem do czynienia) od RADowego (jak to nazwał ShadowDancer) systemu. A tu mały przykład kodu:

http://www.sc2mapster.com/a(...)-create/

PM Email Strona domowa
ShadowDancer
Wiadomość [#44]: 26.07.2010 o 13:20

Ravager




Dołączył: 04.08.2008 o 10:28


No to napisz mi coś w tym języku, a ja zrobię w RADzie i zobaczymy, kto zrobi to szybciej.
Na chwilę obecną nie ma żadnej dokumentacji do tego, więc ciężko w tym pisać. Nie bardzo rozumiem w czym on jest potężniejszy(skoro nawet doca nie masz).

To było chyba oczywiste, że edytor ma jakiś swój wewnętrzny język skryptowy, nie?

[Edycja ShadowDancer - 26.07.2010 o 13:22]



ONLY ROCK'N'ROLL
No co się gapisz? Fajnej sygnatury nie widziałeś?

Piszę poprawnie po polsku i Zanim napiszesz
Project Hybrid : The First Recon (RPG/survival, download ).

Nie ma to jak dźwięk wystrzału działa oblężniczego, pod warunkiem, że strzelają nasi smiley.gif
PM Email
TobiAlex
Wiadomość [#45]: 26.07.2010 o 14:43

Dołączył: 03.08.2009 o 21:39
Lokalizacja: Tczew


ShadowDancer napisał
No to napisz mi coś w tym języku, a ja zrobię w RADzie i zobaczymy, kto zrobi to szybciej.
Na chwilę obecną nie ma żadnej dokumentacji do tego, więc ciężko w tym pisać. Nie bardzo rozumiem w czym on jest potężniejszy(skoro nawet doca nie masz).

To było chyba oczywiste, że edytor ma jakiś swój wewnętrzny język skryptowy, nie?

[Edycja ShadowDancer - 26.07.2010 o 13:22]


Otóz to, czego nie da się robić w RADzie, robisz w języku skryptowym. To po pierwsze. Po drugie jest on szybszy a jak masz jakieś pojęcie na temat programowania to powinienieś wiedzieć dlaczego. Nie ma żadnej dokumentacji? Widzę, że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz:

http://www.sc2mapster.com/api-docs/functions/

A co do tego co, kto zrobi szybciej to na Twoim miejscu bym się nie zakładał, bo dla przykładu:

bool TriggerCustom(UnitAlive("hero"))
{
UIDisplayMessage(PlayerGroupAll(), area, StringToText("I coconfused.gif "));
}

wpiszę szybciej niż Ty wyklikasz...

[Edycja TobiAlex - 26.07.2010 o 14:47]

PM Email Strona domowa
Bosak
Wiadomość [#46]: 26.07.2010 o 16:08

Member of Moon Division




Dołączył: 12.06.2009 o 11:34
Lokalizacja: Zgorzelec


TobiAlex napisał
A co do tego co, kto zrobi szybciej to na Twoim miejscu bym się nie zakładał, bo dla przykładu:

bool TriggerCustom(UnitAlive("hero"))
{
UIDisplayMessage(PlayerGroupAll(), area, StringToText("I coconfused.gif "));
}

wpiszę szybciej niż Ty wyklikasz...

[Edycja TobiAlex - 26.07.2010 o 14:47]


Ciekawe i co sie stanie jak cos takiego wpiszesz ?

nie powinno byc tak ?:

bool zmienna = TriggerCustom(UnitAlive("hero"))

if (zmnienna)
{
UIDisplayMessage(PlayerGroupAll(), area, StringToText("I coconfused.gif "));
}

smiley.gif pozdro smiley.gif



Kobiety są jak kurczaki - najlepsze piersi i uda.
PM Email
TobiAlex
Wiadomość [#47]: 26.07.2010 o 16:19

Dołączył: 03.08.2009 o 21:39
Lokalizacja: Tczew


@up
To zależy co chcesz osiągnąć. Jak chcesz stworzyć standardowy trigger to nie:

Example: Initialization Trigger

// Define the trigger function
bool TriggerCustom (bool checkConds, bool doActions) {
if (checkConds && doActions) {
// Do Something
}
}

// Create a new trigger based off the function
trigger t = TriggerCreate("TriggerCustom");

// Run it at map initialization
TriggerAddEventMapInit (t);


źródło:

http://www.sc2mapster.com/a(...)-create/

Druga sprawa to taka, że nie mam w tej chwili edytora więc nie miałem jak tego sprawdzić. To był tylko przykład.

[Edycja TobiAlex - 26.07.2010 o 16:20]

PM Email Strona domowa
ShadowDancer
Wiadomość [#48]: 26.07.2010 o 16:58

Ravager




Dołączył: 04.08.2008 o 10:28


Gdybyś miał edytor, to byś wiedział, że IDE jest tragiczne i nie ma praktycznie sensu pisać w tym czegokolwiek.

Tak, jedną funkcję sobie przekopiujesz z internetu, a co jak nie znasz nazw funkcji, nie ma żadnego IntelliSense i musisz pisać? Na pewno wyklikam to szybciej niż ty pozwiedzasz opisy funkcji na mapsterze.



ONLY ROCK'N'ROLL
No co się gapisz? Fajnej sygnatury nie widziałeś?

Piszę poprawnie po polsku i Zanim napiszesz
Project Hybrid : The First Recon (RPG/survival, download ).

Nie ma to jak dźwięk wystrzału działa oblężniczego, pod warunkiem, że strzelają nasi smiley.gif
PM Email
TobiAlex
Wiadomość [#49]: 26.07.2010 o 17:18

Dołączył: 03.08.2009 o 21:39
Lokalizacja: Tczew


ShadowDancer napisał
Gdybyś miał edytor, to byś wiedział, że IDE jest tragiczne i nie ma praktycznie sensu pisać w tym czegokolwiek.

Tak, jedną funkcję sobie przekopiujesz z internetu, a co jak nie znasz nazw funkcji, nie ma żadnego IntelliSense i musisz pisać? Na pewno wyklikam to szybciej niż ty pozwiedzasz opisy funkcji na mapsterze.


Programy w Java do dnia dzisiejszego piszę w notatniku. Jak już napisałem wcześniej nie wszystko "wyklikasz". Nawet w kampanii stworzonej przez Blizzard masz pełno wstawek czysto skryptowych.

PM Email Strona domowa
Sahadar
Wiadomość [#50]: 26.07.2010 o 17:32

Dołączył: 18.07.2010 o 12:39


ShadowDancer napisał
Gdybyś miał edytor, to byś wiedział, że IDE jest tragiczne i nie ma praktycznie sensu pisać w tym czegokolwiek.

Tak, jedną funkcję sobie przekopiujesz z internetu, a co jak nie znasz nazw funkcji, nie ma żadnego IntelliSense i musisz pisać? Na pewno wyklikam to szybciej niż ty pozwiedzasz opisy funkcji na mapsterze.


imo klikaja "newb userzy", skryptuja juz prawdziwe "UMS universal engine" profesjonalisci. My chyba chcemy byc profesjonalistami nieprawdaz?



..:: Ubi concordia, ibi victoria ::..
PM Email
ShadowDancer
Wiadomość [#51]: 27.07.2010 o 00:07

Ravager




Dołączył: 04.08.2008 o 10:28


TobiAlex napisał
Programy w Java do dnia dzisiejszego piszę w notatniku.


To współczuję. Może przesiądź się na c#, tam jest jakieś ludzkie IDE.

My chyba chcemy byc profesjonalistami nieprawdaz?


Tak, profesjonalistami, nie masochistami. Czy wg. ciebie o profesjonalizmie decyduje to, czy kod był robiony przez rad, czy ktoś klepał kod w edytorze? Dla mnie ważne jest to, żeby mapa była grywalna i klimatyczna, nieważne jak to osiągnę. Każdy zrobi jak mu wygodnie - proste.

BTW. po co mam sobie utrudniać życie i nie używać RADa, skoro ktoś napisał mi to po to, żeby mi służyło? Wiem, że niektórzy chcą się poczuć "fajni", bo klepią kod w edytorze, ale ja robię to już parę lat i mi zależy na tym, żeby efekty osiągnąć jak najszybciej, a nie na tym, żeby chwalić się, że napisałem to w edytorze. Zauważ, że RAD ma tę zaletę, że jest odporny na błędy - literówki.

Nawet w kampanii stworzonej przez Blizzard masz pełno wstawek czysto skryptowych.
Tak, tylko tę kampanię wydał blizzard 11 lat temu, nieprawdaż? (mowa chyba o sc1).



ONLY ROCK'N'ROLL
No co się gapisz? Fajnej sygnatury nie widziałeś?

Piszę poprawnie po polsku i Zanim napiszesz
Project Hybrid : The First Recon (RPG/survival, download ).

Nie ma to jak dźwięk wystrzału działa oblężniczego, pod warunkiem, że strzelają nasi smiley.gif
PM Email
TobiAlex
Wiadomość [#52]: 27.07.2010 o 00:38

Dołączył: 03.08.2009 o 21:39
Lokalizacja: Tczew


ShadowDancer 11 lat temu? Hmm, myślałem że premiera jest dziś. Mam na myśli StarCraft II. Każda z misji ma pełno wstawek skryptowych! Co do RADów. Dziś to każdy używający np. Visual Studio 2010 uważa się za programistę a jak mu sypniesz tekstem "stwórz klasę" itp. to dupa zimna - co autor miał na myśli? Wiem coś na ten temat, bo w firmie, w której pracowałem zatrudniali programistów - 1 na 10 był programistą z prawdziwego zdarzenia, tych 9 "bawiło się" Borland Builderem. Używanie RAD, owszem, do C# sam używam Visual Studio 2008 (które ładnie integruje się z Unity).

PM Email Strona domowa
ShadowDancer
Wiadomość [#53]: 27.07.2010 o 01:05

Ravager




Dołączył: 04.08.2008 o 10:28


Cóż, jak w każdej branży są ludzie lepsi i gorsi. Zgodzę się, że żeby nazwać się programistą trzeba umieć coś więcej, niż dodać kontrolkę do forma, ale nie o tym ten temat smiley.gif
Btw. zawsze dziwili mnie ludzie, którzy piszą w notatniku, ręcznie robią makefile itp. Dla mnie to masochizm smiley.gif

Co do kampanii, to jeszcze jej nie widziałem, ale podejrzewam, że ty po prostu nie znasz możliwości edytora. Posta pisałeś wczoraj, więc nie bardzo rozumiem, gdzie ty tą kampanie widziałeś smiley.gif



ONLY ROCK'N'ROLL
No co się gapisz? Fajnej sygnatury nie widziałeś?

Piszę poprawnie po polsku i Zanim napiszesz
Project Hybrid : The First Recon (RPG/survival, download ).

Nie ma to jak dźwięk wystrzału działa oblężniczego, pod warunkiem, że strzelają nasi smiley.gif
PM Email
Sahadar
Wiadomość [#54]: 27.07.2010 o 07:37

Dołączył: 18.07.2010 o 12:39


ShadowDancer napisał
Tak, profesjonalistami, nie masochistami. Czy wg. ciebie o profesjonalizmie decyduje to, czy kod był robiony przez rad, czy ktoś klepał kod w edytorze? Dla mnie ważne jest to, żeby mapa była grywalna i klimatyczna, nieważne jak to osiągnę. Każdy zrobi jak mu wygodnie - proste.


wybacz ale w becie juz musialem wstawiac pare wstawek wlasnych skryptow (nie powiem, musze sie przyznac ale glownie uzywalem skrypcilem bloczkowo), byly one niezbedned do dobrego wyliczania konta obserwacji kamery oraz poruszania sie bohatera i plynnej integracji tego w czasie. Bez wlasnego skryptu wybacz ale "plynnosci" i "bezawaryjnosci" nie uzyskamy :P



..:: Ubi concordia, ibi victoria ::..
PM Email
ShadowDancer
Wiadomość [#55]: 28.07.2010 o 01:52

Ravager




Dołączył: 04.08.2008 o 10:28


Co do tych skryptowych wstawek, to nie mogę ich znaleźć. Możesz rozjaśnić sytuację?



ONLY ROCK'N'ROLL
No co się gapisz? Fajnej sygnatury nie widziałeś?

Piszę poprawnie po polsku i Zanim napiszesz
Project Hybrid : The First Recon (RPG/survival, download ).

Nie ma to jak dźwięk wystrzału działa oblężniczego, pod warunkiem, że strzelają nasi smiley.gif
PM Email
Sahadar
Wiadomość [#56]: 28.07.2010 o 09:09

Dołączył: 18.07.2010 o 12:39


ShadowDancer napisał
Co do tych skryptowych wstawek, to nie mogę ich znaleźć. Możesz rozjaśnić sytuację?


jak Ci sie skoncza funkcje z puli wyboru graficznego to mnie zrozumiesz (glownie tu o matematyczne funkcje chodzi)



..:: Ubi concordia, ibi victoria ::..
PM Email
ShadowDancer
Wiadomość [#57]: 28.07.2010 o 18:34

Ravager




Dołączył: 04.08.2008 o 10:28


A ja mówię o czysto skryptowych wstawkach w kampanii.



ONLY ROCK'N'ROLL
No co się gapisz? Fajnej sygnatury nie widziałeś?

Piszę poprawnie po polsku i Zanim napiszesz
Project Hybrid : The First Recon (RPG/survival, download ).

Nie ma to jak dźwięk wystrzału działa oblężniczego, pod warunkiem, że strzelają nasi smiley.gif
PM Email
Sahadar
Wiadomość [#58]: 29.07.2010 o 00:55

Dołączył: 18.07.2010 o 12:39


ShadowDancer napisał
A ja mówię o czysto skryptowych wstawkach w kampanii.


a ja nie mowie wogole o kampani? smiley.gif mam wyjebane na single... ja mowie o rzeczywistosci ktora sie ukaze jak nabierzesz doswiadczenia



..:: Ubi concordia, ibi victoria ::..
PM Email
apacz
Wiadomość [#59]: 29.07.2010 o 15:05

Dołączył: 29.07.2010 o 15:02


Przeczytałem cos takiego ;
"chcac zagrac chocby na cpu trzeba wczytac mape do edytora [mozna taka z bety lub przekonwerterowac z sc 1] ustawic playersow [czyli komputer] i ustawic poziom i odpalic"
Oczywiscie wiem jak odpalic gre poprzez edytor ale wie moze jak przekonwertowac mapy z sc1 na sc2 zeby grac free for all itd ?

PM Email
Sahadar
Wiadomość [#60]: 29.07.2010 o 16:33

Dołączył: 18.07.2010 o 12:39


apacz napisał
Przeczytałem cos takiego ;
"chcac zagrac chocby na cpu trzeba wczytac mape do edytora [mozna taka z bety lub przekonwerterowac z sc 1] ustawic playersow [czyli komputer] i ustawic poziom i odpalic"
Oczywiscie wiem jak odpalic gre poprzez edytor ale wie moze jak przekonwertowac mapy z sc1 na sc2 zeby grac free for all itd ?


konwersja map dziala tak mizernie ze lepiej tego wogole nie robic



..:: Ubi concordia, ibi victoria ::..
PM Email
REKLAMA
Strona 3 z 4.
Pierwsza     <<   <   | 1 | 2 | 3 | 4 |   >   >>     Ostatnia
Idź do strony :

Odpowiedź

Skocz do :