Dziś jest: Poniedziałek, 20 listopada 2017, godzina 12:34
zaloguj się :


Odpowiedź

Temat: Bindy i hots

extc
Wiadomość [#1]: 13.03.2013 o 13:04

Dołączył: 21.11.2010 o 12:09


Witam,

Gram tossem i po wyjsciu dodatku napitkuje oewbe problemy smiley.gif

Otóż moje bindy to:
1 - wojsko
2 - blink stalkery
3 - ht
4 - gate'y
5 - nexus
6 - robo
7 - stargate

F1-F4 - tu chce miec kamery na maina i expy.

Po wyjsciu hots wiadomym jest ze bede potrzebowal bindow do voidow i do mothership core.

Macie jakies pomysly gdzie to najlepiej podpiac? Nieczesto podejrzewam bede mial coidy i ht wiec moze voidy pod 3?
Ale gdzie miejsce na mothershipcore?

Jakies sugestie? smiley.gif

27 osob obejrzalo juz tego posta i nikt nie moze doradzic?

PM Email
MooMoo
Wiadomość [#2]: 13.03.2013 o 14:00

Dołączył: 13.03.2013 o 13:56


Jak na moję to masz jakąs kosmiczną ilość bindów. Jeśli jesteś z GM to ci pewnie nikt tutaj nie pomoże ale jeśli jesteś z golda to ja raczej bym szedł w stronę ograniczenia tych bindów niż zwiększania. Wiekszość ma wojsko pod 2 klawiszami.

PM Email
extc
Wiadomość [#3]: 13.03.2013 o 14:24

Dołączył: 21.11.2010 o 12:09


Hehe

Nie jestem ani z gm ani z golda. Raczej platynka/diament. Z przewaga platyny smiley.gif)

Wojsko pod 2 klawiszami sie nie sprawdza, bo ht musza byc podpiete pod osobny klawisz. Blink stalki rowniez. Mam np sentry, zety, archony, kolosy i stalkery pod 1. Jednak blink stalmery sa rowniez przypisane pod dwa by mozna bylo sie szybko blinkac pod brookrdy.
Nie jest latwo to ogarnac ale trzeba trenkowac.

PM Email
Duppon
Wiadomość [#4]: 13.03.2013 o 14:37

wizzard 60




Dołączył: 03.10.2009 o 12:53


Nikt nie podpisuje armii pod tyle bindów. Ja mam wszystko tak:

1 - armia
2 - templary
3 - observery, lub jednostki do harassu (oracle albo warp prismy)

Nie wiem po co podpisywać pod osobne bindy void raye czy blink stalkery. Na tych jednostkach używa się ctrl + lmb i używa ich umiejętności. Co do sentry i mamacore - używa się TAB.

Ciekawostka - Nerchio zawsze ma całą armię pod jednym klawiszem.



VelOCity#1448
PM Email
Gothmor
Wiadomość [#5]: 13.03.2013 o 14:38

Dołączył: 20.04.2010 o 17:19
Lokalizacja: Wrocław


To może zrób tak - Stargate i Robo trzymaj pod tym samym klawiszem. Oczywiście nie w jednej grze, ale powiedzmy sobie szczerze - w jak wielu grach robisz i robo i stargate? A już na pewno nie jest tak, że pompujesz dużo jednostek z obu (no bo wiadomo, stargate opening na zerga z przejściem w robo jest OK, ale w midgame raczej nie robisz dodatkowych jednostek ze stargate'a, więc nie musisz trzymać go pod bindem). Masz dzięki temu jeden wolny klawisz, np. na MSC. A co do voidów, to fakt, warto trzymać je na osobny hotkeyu, nie tylko ze względu na prismatic alignment, ale choćby i po to, aby nimi uciekać kiedy robi się gorąco. Tylko, że tak - czy jesteś w stanie użyć tych blink stalkerów, HTków, voidów i całej reszty EFEKTYWNIEJ mając je wszystkie na osobnych hotkeyach? Może nie ma sensu ich rozdzielać, a np. trzymać blinki razem z resztą armii pod '1' i tylko używać tabulatora kiedy zachodzi potrzeba?

PM Email
kranz
Wiadomość [#6]: 13.03.2013 o 14:47

Dołączył: 20.07.2012 o 15:38


paczcie...a ja myslalem ze tossy w hots graja F1 a move.tongue.gif

PM Email
extc
Wiadomość [#7]: 13.03.2013 o 15:24

Dołączył: 21.11.2010 o 12:09


Gothmor napisał
To może zrób tak - Stargate i Robo trzymaj pod tym samym klawiszem. Oczywiście nie w jednej grze, ale powiedzmy sobie szczerze - w jak wielu grach robisz i robo i stargate? A już na pewno nie jest tak, że pompujesz dużo jednostek z obu (no bo wiadomo, stargate opening na zerga z przejściem w robo jest OK, ale w midgame raczej nie robisz dodatkowych jednostek ze stargate'a, więc nie musisz trzymać go pod bindem). Masz dzięki temu jeden wolny klawisz, np. na MSC. A co do voidów, to fakt, warto trzymać je na osobny hotkeyu, nie tylko ze względu na prismatic alignment, ale choćby i po to, aby nimi uciekać kiedy robi się gorąco. Tylko, że tak - czy jesteś w stanie użyć tych blink stalkerów, HTków, voidów i całej reszty EFEKTYWNIEJ mając je wszystkie na osobnych hotkeyach? Może nie ma sensu ich rozdzielać, a np. trzymać blinki razem z resztą armii pod '1' i tylko używać tabulatora kiedy zachodzi potrzeba?


Oczywiscie ze nie jestem w stanie smiley.gif) To wymaga mnostwa treningu. Ale chcialbym w koncu ostawic sobie te klawisze na "sztywno" by sie zaczac przyzwyczajac. Od jakiegos czasu gram na armi zbindowanej pod 3 klawisze i mimo ze mi sie czesto miesza to gra/wygrana dane mi wiecej zabawy i satysfakcji niz posiadanje armii pod 1.

Poza tym, jest mi latwiej sterowac armią kiedy stalki np sa podpiete pod 2, poniewaz poruszaja sie szybciej od zelotow i sentrow. Sterowa ie z ctrl + lmb nie wycbodzi mi - probowalem nie raz i jest kaszana. Tab mi tez srednio wychodzi smiley.gif

A czy pod F5 da rade podpiac MSC?

PM Email
Gothmor
Wiadomość [#8]: 13.03.2013 o 15:54

Dołączył: 20.04.2010 o 17:19
Lokalizacja: Wrocław


Myślę, że da radę podpiąć pod F5. Tylko nie kombinuj z bindami pod Alt+F4 :-D

A co do click+lmb i taba - sam piszesz, że chcesz się nauczyć grać na bindach, ale przecież tych dwóch metod też można (trzeba?) się nauczyć :-) Ale, oczywiście, graj jak Tobie jest najwygodniej, o to przecież chodzi, żeby się dobrze i wygodnie bawić.

PM Email
Duppon
Wiadomość [#9]: 13.03.2013 o 18:21

wizzard 60




Dołączył: 03.10.2009 o 12:53


kranz napisał
paczcie...a ja myslalem ze tossy w hots graja F1 a move.tongue.gif


F1 to chyba kamera jest nie?

Poza tym protoss jest jest najbardziej wymagającą rasą.



VelOCity#1448
PM Email
Sulphuriell
Wiadomość [#10]: 13.03.2013 o 20:40

Dołączył: 13.05.2010 o 21:40


Według kogo? Tomasza Lisa?

Na moje to bym proponował przenieść wszystkie grupy kontrolne na 1 stronę klawiatury, wtedy można bez problemu korzystać z wszystkich. Sam mam tak: 1 2 3 4 5 ~ TAB T F G i często korzystam ze wszystkich. Może i na początku wydaje się to trudniejsze niż włożenie całej armii pod 1 hotkey, ale po przywyknięciu okazuje się, że gra się w ten sposób po prostu łatwiej. Sensownie pobindowana armia pozwala gładko reagować w kryzysowych sytuacjach i można stosunkowo łatwo jednocześnie walczyć główną armią, bronić dropa i jeszcze samemu dropić na dokładkę :P

[Edycja Sulphuriell - 13.03.2013 o 20:42]



Co to za świat, że już nawet sku rwysyństwo nie popłaca?
PM Email
kranz
Wiadomość [#11]: 14.03.2013 o 09:01

Dołączył: 20.07.2012 o 15:38


Duppon napisał



F1 to chyba kamera jest nie?

domyslnie w hots jest F1 idle workers oraz F2 - armia
wiec w sumie powinno być F2 a move.
pisze domyslnie - jak sobie ktos poustawiał kamery to inna sprawa (ja np terkiem stim packa mam na spacji zeby łatwiej było trafić)
Duppon napisał
Poza tym protoss jest jest najbardziej wymagającą rasą.

1zhelp.gif

[Edycja kranz - 14.03.2013 o 09:27]

PM Email
Duppon
Wiadomość [#12]: 14.03.2013 o 10:31

wizzard 60




Dołączył: 03.10.2009 o 12:53


Mówię tak aby być opozycją dla debili którzy od zawsze plują na tossa, że a move, że nie potrzebuje micro, że wymaga najniższego apm itd. Pograjcie sobie protossem i zobaczcie ile trzeba się napracować, żeby wykorzystać pełen potencjał tej rasy i zniwelować jej słabe strony.



VelOCity#1448
PM Email
extc
Wiadomość [#13]: 14.03.2013 o 17:16

Dołączył: 21.11.2010 o 12:09


Duppon napisał
Mówię tak aby być opozycją dla debili którzy od zawsze plują na tossa, że a move, że nie potrzebuje micro, że wymaga najniższego apm itd. Pograjcie sobie protossem i zobaczcie ile trzeba się napracować, żeby wykorzystać pełen potencjał tej rasy i zniwelować jej słabe strony.


Podpisuje sie pod tym smiley.gif Choc uwazam i tak, ze to terek jest bajbardziej wymagajacy. Jednak nie duzo bardziej. Owszem musi splitowac armie ale kto nie musi. Misi tez wikingami operowac by snipowaly kolosy i musi dobrze kajtowac armia na stimie.
Ale zastanowmy sie co musi ztobic tos m.in. Zety na chargy przed stalkami i archonami. Dobrze zesplitowane ht by po jednym emp nie bylo gg. Musi dobrze rzucic ff by czesc armi terka nie mogla uciec przed zetami i do tego dobrze jebnąć sztorma z ht, ktory jest wolny jak smola. Jesli to jest a-move to gratuluje ludziom wyobrazni smiley.gif)

PM Email
Duppon
Wiadomość [#14]: 14.03.2013 o 22:03

wizzard 60




Dołączył: 03.10.2009 o 12:53


Jest też wiele innych kwestii w których protoss jest trudny - ja uważam, że jest on tak samo trudny w ogarnięciu jak terran. Zerg na najprostsze mechanizmy, ale jest trudny w innych kwestiach. Ludzie ciągle płaczę, że protoss jest prosty, ponieważ protoss ma najsilniejsze jednostki i kiedy już sformuje 3/3/3/ deathball to relatywnie ciężko go pokonać ale oczywiście nie jest to niemożliwe.



VelOCity#1448
PM Email
haaz
Wiadomość [#15]: 17.04.2013 o 11:45

Dołączył: 16.04.2009 o 19:36
Lokalizacja: Hell


Już jest podobny temat smiley.gif
http://forum.battlenet(...)030.html

PM Email
REKLAMA
Strona 1 z 1.
Idź do strony :

Odpowiedź

Skocz do :